AMBACHTENROUTE DE PIJP EN LEZING TON HEIJDRA

zaterdag  15 april en 13 mei 2023,  13.00 – 16.30 uur

De Ambachtenverenging Made in De Pijp gaat weer van start met Ambachtenroutes op een aantal zaterdagen. De routes zijn elke keer verschillend en doen steeds andere ambachtslieden aan. De route start met een historische inleiding gehouden door stadsgeograaf Ton Heijdra, daarna wandelt u met een gids langs een selectie van vier ambachtelijke bedrijven in De Pijp waar de leden hun vak demonstreren en meer over hun onderneming vertellen. De route wordt afgesloten met een borrel.

Wanneer zaterdag  15 april en zaterdag 13 mei,  13.00 – 16.30 uur, inloop 12.45 uur
Startlocatie
 De Volkskamer (voormalig Ostadetheater), Van Ostadestraat 233D, Amsterdam
Kosten € 20,00 per persoon, inclusief lezing, versnaperingen onderweg en borrel na afloop.
Korting Stadspashouders (groene stip), jongeren en studenten betalen € 12,50
Het is ook mogelijk een deel van het programma te volgen.
Betalen per pin of cash ter plaatse.

De route is te voet en helaas niet geschikt voor mensen die minder mobiel zijn.

Aanmelden reserveren@ambachten-depijp.nl / www.madeindepijp.nl
geef duidelijk aan voor welke datum u reserveert. U ontvangt een bevestiging en kort van te voren nog een reminder.

Lezing ‘Bedrijvigheid, Kunstnijverheid en Ambachten in De Pijp door de jaren heen’
Deze korte lezing is ontwikkeld door Ton Heijdra gaat over de ontwikkeling van De Pijp van polderlandschap via volksbuurt naar hippe stadswijk. De opkomst van de bedrijvigheid in dit deel van Amsterdam en de kleine en grote ondernemingen, nijverheid en kunstopleidingen die er door jaren heen gevestigd zijn (geweest) en de veranderingen in het winkel- en bedrijvenaanbod de laatste decennia. Met historisch beeldmateriaal en actuele foto’s van onze leden van Lex Banning: dé fotograaf  van De Pijp.

Ton Heijdra is sociaal geograaf en schrijft boeken over de geschiedenis van Amsterdamse volksbuurten. Over De Pijp heeft hij meerdere boeken gepubliceerd. Hij heeft ruim twintig jaar in De Pijp gewoond en is nog altijd betrokken bij Bezoekerscentrum De Dageraad, een dependance van Museum Het Schip.

 

De Vereniging Ambachtelijke Bedrijven De Pijp
Ruim dertig ambachtelijke bedrijven in de Amsterdamse Pijp hebben zich in 2006 verenigd in De Vereniging Ambachtelijke Bedrijven De Pijp oftewel MADE IN DE PIJP.
Deze unieke ondernemingen staan garant voor exclusieve op maat gemaakte producten en handwerk. Het vakmanschap van de leden is zeer divers. De Pijp is van oudsher een wijk waar veel vaklieden en speciaalzaken gevestigd zijn. In de vele zijstraten in de steeds drukker bezochte en economische ontwikkelde Pijp bevinden zich nog tal van werkplaatsen, ateliers en winkeltjes waar bijzondere producten vervaardigd of diensten geleverd worden. Sommige bedrijven hebben al een lange geschiedenis in de wijk, maar ook steeds meer jonge ondernemers en kunstenaars vinden hun eigen weg naar het ambacht.
De ambachtslieden in De Pijp hebben zich enerzijds verenigd om expertise en netwerk te delen. Maar ook om samen op te trekken op het gebied van collectieve promotie en bestaansrecht, juist nu het winkelaanbod verandert en De Pijp onderdeel is van de Rode Loper. Samen willen ze waarborgen dat deze -vaak eenmans- zaken hun authentieke plek en functie in de buurt (en stad) behouden en niet ondersneeuwen of verdwijnen binnen de grootstedelijke ontwikkeling die De Pijp momenteel doormaakt.

www.madeindepijp.nl

 

Delen: