Van 15 juli tot 15 september hangt de grote groepsfoto die Harrie de Fotograaf maakte van de leden van Ambachten Made in De Pijp op de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt in het Rijksmuseum!

Van oudsher zijn er veel ambachtslieden gevestigd in De Pijp, ze voedden gedurende meer dan honderd jaar met hun aanwezigheid de levendige en creatieve sfeer in de buurt. Ook nu nog is het percentage ambachtelijke bedrijven in De Pijp hoger dan elders in Amsterdam. Echter door de stijgende populariteit van de buurt kunnen vastgoed verhuurders steeds hogere huren vragen voor bedrijfsruimtes. Meerdere ambachtslieden hebben de laatste jaren door huurverhoging hun werkplaats in De Pijp moeten verlaten.

Nu is Stadshout op de 2e Jan van der Heijdenstaat aan de beurt. Het duurzame bedrijf dat met de hand meubels en allerhande mooie gebruiksartikelen maakt van het hout van gekapte Amsterdamse bomen, al 30 jaar gevestigd op dit adres, krijgt een huurverhoging van 350%. Dat is natuurlijk onmogelijk op te brengen. Als het zo doorgaat blijft er geen ambachtelijk bedrijf meer over in de buurt en is het enige dat herinnert aan de bijzondere bedrijven de foto die in het Rijks hing.

We willen niet laten gebeuren dat werkplaatsen en winkels met ambachtelijke bedrijvigheid en de winkel/werkplaats van Stadshout verdwijnen uit de buurt. Dergelijke bedrijven zijn belangrijk voor de sociale cohesie en de diversiteit. We zouden graag willen dat de gemeente maatregelen neemt om de huren voor ambachtelijke bedrijven betaalbaar te houden.

Op dinsdag 9 juli a.s. om 17.30 arganiseren we samen met Bewoners van De Pijp en andere ondernemers een aktie om dit probleem onder de aandacht te brengen. We komen samen voor de werkplaats van Stadshout, 2e Jan van der Heijdenstraat 71. Kom ook en neem broodplank en pollepel of andere hand gereedschappen mee om ambachtelijke geluiden te laten horen.

Delen: